kicsi_haromszog    2016 Small Wind World
    2016. 10. 17.

Napjaink környezetbarát, „zöld” energiatermelésének világpiacán a kisteljesítményű szélgenerátorok 2014. évben, 830 MW áramot termeltek. A fejlődés következetes, gyors és hatékony! A 2013. évben, 749 MW áramtermelési kapacitásához képest, 2014-ben, 10,9% volt a fejlődés üteme! A globális számok tükrében jól látszik az elkötelezett országok teljesítmény mutatói: Kína: 41%, USA 30%, Egyesült Királyság 15%.A környezetkímélő – szél – energiatermelés egyértelmű piacvezetője Kína. Kínában 2014-ben több mint 9 millió db szélerőmű termelt villamos energiát.
Az Egyesült Királyságban, a betáplálásra vonatkozó kedvezőtlen szabályzás ellenére, tovább növekszik a termelésben résztvevő szélgenerátorok darabszáma és ezzel az összteljesítmény.

Stefan Gsänger, a WWEA főtitkár a tokiói konferencián nyilatkozta:

"Kis szélgenerátorok megtalálták a rést a globális villamosenergia-piacán és áramot adnak több millió embernek. Közel egymillió háztartás van jelenleg, amelyekhez nem juthat el másképpen a villamos energia, csak úgy, hogy kis szélturbinák biztosítják a termelést. A jövőben, tovább fog nőni, a kisteljesítményű szélgenerátorok iparát támogató keret. Több országban a gazdaság működését szabályzó rendelkezések ösztönző szerepe helyett, akadályokat gördítenek önálló villamosenergia-fogyasztás gyakorlatának kialakulása elé. A cél az lenne, hogy engedélyezési eljárásokkal, központi támogatással segítsék a fejlődő iparágat. Az úgynevezett fejlődő országokban, a nagyszabású beruházási programokkal, szél hibrid rendszereket kell kialakítani, amelyek szintén erős komponensei lehetnek a hazai kapacitást növelő programoknak."

Morten V. Petersen A WWEA elnökének nyilatkozata:

"A kisteljesítményű szélenergia-ipar készen áll, hogy előkelő helyet foglaljon el a világ villamos energia termelésében. Kedvezőbb politikai háttér és összehangoltabb műszaki szabványok adhatnak további támogatást. "

Vissza